Korteweg-de Vries Institute for Mathematics

Zomercursus Wiskunde A

1. Algemeen

Ieder jaar in de maand juli organiseert het Korteweg-de Vries Instituut een 4 weken durende cursus Wiskunde A. Het doel van deze intensieve cursus is om de deelnemers op het eindniveau VWO Wiskunde A te brengen op het gebied van functie-onderzoek, differentiëren, kansrekening en statistiek.

Zie de links onderaan deze pagina voor andere cursusmogelijkheden.

Voor wie is het bedoeld?

 • De cursus kan gebruikt worden als voorbereiding op het toelatingsexamen of Colloquium Doctum Wiskunde A, dat de week na afloop van de cursus aan de Universiteit van Amsterdam afgenomen wordt. Je kunt kosteloos deelnemen aan dit examen indien je de zomercursus volgt. Bovendien geldt je aanmelding voor de zomercursus ook als aanmelding voor het examen.
 • Belangrijk: In veel gevallen is het slagen voor dit examen Wiskunde A voldoende om aan Wiskunde A toelatingseisen van bachelor-opleidingen aan de UvA of andere universiteiten voldoen. Omdat elke opleiding en/of universiteit echter zelf de inhoud van het Colloquium Doctum of toelatingsexamen bepaalt, is het sterk aan te raden om vooraf informatie te verzamelen over de toelatingseisen bij de opleiding die je wilt volgen. Zie bijvoorbeeld de algemene UvA-pagina over Colloquium Doctum en informatie per UvA-opleiding via de pagina van de specifieke bachelor-opleiding. Doe dit om teleurstellingen te voorkomen. Bij de opleiding econometrie aan de UvA wordt bijvoorbeeld het certificaat van het Korteweg-de Vries Instituut niet geaccepteerd. Voor de studie geneeskunde geldt een landelijke afspraak dat het voortentamen alleen afgelegd kan worden bij de Centrale Commissie Voortentamen Natuurkunde, Scheikunde, Biologie en Wiskunde ( http://www.ccvx.nl). Ga dus altijd zelf bij de studieadviseur van de geplande studie na of het toelatingsexamen of Colloquium Doctum inderdaad toereikend voor de gewenste studie is.
 • Als je je wiskunde A kennis vrijblijvend op een hoger niveau wilt brengen, dus als het je er niet om gaat om deficiënties in Wiskunde A weg te werken voor een vervolgstudie, dan kun je de zomercursus volgen zonder examen af te leggen. Je krijgt na afloop een bewijs van deelname indien je voldoende vaak aanwezig bent geweest.

NB. Het Korteweg-de Vries Instituut verzorgt ook een zomercursus Wiskunde B.

2. De stof van de zomercursus en gewenste voorkennis

Het studiemateriaal bestaat o.a. uit het boek

Jan van de Craats en Rob Bosch, Basisboek Wiskunde,
Pearson Education Benelux, tweede editie, 2009,
ISBN 978-90-430-1673-5,

dat je ontvangt bij aanvang van de zomercursus Wiskunde A. De kosten van het boek zijn bij het cursusgeld inbegrepen. De stof die tijdens de zomercursus Wiskunde A behandeld zal worden, bestaat uit de volgende onderwerpen:

 • Lineaire en tweedegraadsvergelijkingen (deel IV hst. 9 en 10)
 • Functies (deel VI)
  • Functies en grafieken (hst. 16)
  • Domein en bereik (hst. 16)
  • Exponentiële functies en logaritmen (hst. 18)
 • Verandering (deel VII)
  • Helling en afgeleide (hst. 20)
  • regels voor differentiëren (hst. 20)
 • Kansrekening en statistiek
  • Inleiding kansrekening en combinatoriek
  • Kansverdelingen (binomiale en normale verdelingen)
  • Inleiding statistiek: ordenen, verwerken en samenvatten van statistische gegevens

Gewenste voorkennis: Vanwege de ambitieuze doelstelling van de cursus is het van groot belang dat jouw wiskunde-ingangsniveau voldoende is. Het gewenste ingangsniveau voor de cursus is ruwweg eind vierde klas VWO Wiskunde A.
Om te controleren of jouw voorkennis voldoende is, dan wel of je door zelfstudie het tekort in voorkennis bij moet werken, raden we je aan om hoofdstukken 1 t/m 6 en hoofdstuk 9 uit het Basisboek Wiskunde (Jan van de Craats, Rob Bosch) te bekijken. Deze hoofdstukken zijn opgenomen in het deel van het basisboek dat hier gratis gedownload kan worden in pdf-formaat. Als je de stof van hoofdstukken 1 t/m 6 en hoofdstuk 9 beheerst, dan mag je er van uitgaan dat je voldoende wiskundige vaardigheden hebt om aan de zomercursus te kunnen beginnen.

3. Waar en wanneer?

Locatie:
Universiteit van Amsterdam
Science Park 904
Amsterdam


Registratie:

Let op: registratie is niet vrijblijvend. Lees daarom vóór je inschrijft goed de annuleringsvoorwaarden onder punt 5.

Registratie is mogelijk vanaf 1 maart 2018.
 

Data:

Datum van de cursus: 2 t/m 27 juli 2018
Datum examen: maandag 30 juli 2018 van 10:00 tot 13:00 uur.

Voor cursisten die niet voor het examen zijn geslaagd, is er een herkansing op maandag 6 augustus 2018 van 10:00 tot 13:00 uur.

 

De lessen vinden altijd plaats op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 's ochtends van 10:00–12:00 uur; 's middags  is er gelegenheid voor zelfstudie (begeleid) van 12:00–14:00 uur.

Zie routebeschrijving naar de locatie van de cursus.


4. Aanmelding en cursusgeld

De kosten van de cursus zijn € 590,00 (dit is inclusief studieboek en examen). Na aanmelding ontvang je een factuur op je postadres. Na ontvangst van het cursusgeld ontvang je een bevestiging van betaling per e-mail.
Er worden maximaal 30 cursisten tot de zomercursus wiskunde A toegelaten. Indien de cursus vol is, wordt je op een wachtlijst gezet. 

 Voor de betaling van het cursusgeld geldt het volgende:

 • Indien je je vóór 1 juni 2018 hebt aangemeld, dien je het factuurbedrag binnen de op de factuur vermelde betalingstermijn te voldoen.
 • Bij aanmelding op of na 1 juni 2018 geldt dat het factuurbedrag uiterlijk een week voor aanvang van de cursus voldaan moet zijn.
 • Bij hoge uitzondering kan er op de eerste dag van de cursus tijdens de registratie nog contant betaald worden. Denk er hierbij aan dat het bedrag misschien te hoog is om in één keer te kunnen opnemen.

BELANGRIJK: Pas na betaling van het volledige cursusbedrag kunnen we je toelaten tot de zomercursus. Indien je de factuur betaald hebt maar geen bevestiging van betaling ontvangen hebt, dan moet je een bewijs van betaling meenemen op de eerste cursusdag.

AANMELDING

Je kunt je vanaf 1 maart 2018 inschrijven via onderstaande button.

Een aanmelding betekent dat je akkoord gaat met onze annuleringsvoorwaarden (zie 5).
Na je aanmelding ontvang je per email een aanmeldingsbevestiging. 

5. Annulering

Annulering door de cursist :
Annuleren kan per email bij: 
zomercursus-science@uva.nl

Voorwaarden: 

 • Annuleren kan kosteloos tot minimaal twee weken voor aanvang van de zomercursus. Reeds betaald cursusgeld wordt dan door ons teruggestort.
 • Als wij de annulering ontvangen binnen twee weken voor aanvang van de cursus, dan wordt 50% van het cursusgeld bij je in rekening gebracht, en krijg je dus de helft van het cursusgeld teruggestort indien je al hebt betaald.
  NOTA BENE: mocht je binnen twee weken voor aanvang van de cursus te horen krijgen dat je bent gezakt voor het VWO examen, dan mag je binnen deze twee weken nog kosteloos annuleren. Wel willen wij dan een bewijs hiervan zien.
 • Bij annuleren na aanvang van de cursus of bij het niet verschijnen bij de zomercursus zonder afmelding, ben je het volledige factuurbedrag verschuldigd. De betalingsverplichting blijft dan dus volledig van kracht.

Annulering door het instituut:
Het Korteweg-de Vries instituut heeft de mogelijkheid om de zomercursus te annuleren tot een week voor aanvang van de zomercursus. Bij annulering zullen de aangemelde cursisten direct per email op de hoogte gesteld worden en zal eventueel betaald cursusgeld direct gerestitueerd worden.

6. Bewijs van deelname en examen

Bij voldoende aanwezigheid ontvang je een bewijs van deelname na afloop van de cursus. De zomercursus biedt tevens een uitstekende voorbereiding voor het  toelatingsexamen of Colloquium Doctum Wiskunde A, waarvoor deelnemers aan de zomercursus wiskunde A automatisch worden aangemeld. Dit examen wordt de week na afloop van de cursus aan de Universiteit van Amsterdam afgenomen.

7. Nadere informatie

Indien je verdere vragen hebt over de zomercursus Wiskunde A of nadere informatie wenst te ontvangen, kun je een mail sturen naar:  zomercursus-science@uva.nl. We zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen. 

Wij zijn ook telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9:00 tot 15:30 uur op nummer 020-525 5091. 

 

 

Je kunt ook deelnemen aan een volledige VWO Wiskunde A cursus, andere cursussen en studiebegeleiding/bijles:

Published by  Korteweg de Vries Institute

14 November 2017