Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent een Vidi-subsidie toe aan tien wetenschappers van de UvA en het Amsterdam UMC, locatie AMC. Arno Kret en Guus Regts ontvangen beiden een subsidie van 800.000 euro, waarmee zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn kunnen ontwikkelen en een onderzoeksgroep kunnen opzetten.
v.l.n.r.: Arno Kret en Guus Regts

De projecten

Dr. Arno Kret ontvangt de subsidie voor het project 'Shimura-variëteiten en het Langlands vermoeden'.
Het Langlands vermoeden is een invloedrijk onopgelost probleem in de moderne wiskunde, omdat het de theorie van algebraïsche vergelijkingen verenigt met de theorie van automorfe vormen. Het doel van Krets project is om nieuwe gevallen van dit vermoeden op te lossen.

Dr. Guus Regts ontvangt de subsidie voor het project 'Tellen met behulp van complexe dynamica'.
Het ‘kleuren’ van netwerken is van fundamenteel belang in de informatica, statistische mechanica en zelfs de theoretische psychologie. In dit project gaat Regts met behulp van technieken uit de complexe dynamica en combinatoriek efficiënte algoritmes ontwikkelen voor het tellen van deze kleuringen.

NWO-Talentprogramma

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.