Hieronder vind je de meest gestelde vragen over de voorbereiding en deelname aan de wiskundecursussen van het KdVI. Staat je vraag er niet tussen? Stuur dan een mail naar wiskundecursussen-science@uva.nl.
Om te controleren of jouw voorkennis voldoende is, dan wel of je door zelfstudie het tekort in voorkennis bij moet werken, raden we je aan om de opgaven te maken die in onderstaande Voorkennis Wiskunde A en Wiskunde B leeromgevingen staan. Als je deze stof beheerst en de opgaven goed kunt maken, dan mag je ervan uitgaan dat je voldoende wiskundige vaardigheden hebt om aan de wiskundecursus te kunnen beginnen.
Het is altijd verstandig om je hierover te laten informeren bij de gekozen opleiding. Meestal is een inschrijfdatum een formele zaak en kan ook later nog aan de toelatingsvoorwaarden voldaan worden.
Nee, het Staatsexamen Wiskunde is een landelijk erkend certificaat en toetst de beheersing van de hele Wiskunde vwo stof. Het KdVI examen gaat alleen over doorstroomrelevante onderdelen hiervan.
Veel opleidingen accepteren het certificaat dat behaald kan worden bij de wiskundecursussen van het KdVI. Kijk hiervoor bij de toelatingseisen van de betreffende opleiding. Staat het toelatingsexamen van het KdVI daar niet vermeld, neem dan contact op met de studieadviseur van de opleiding om na te gaan of ons certificaat wordt geaccepteerd.
De e-Wintercursus is zo ontwikkeld dat je die naast je werk of studie kunt doen. De studielast is minimaal 12 uur per week en we adviseren de studielast over de week te verdelen. Onderschat dit niet, en hou je aan het weekschema. Als je achter gaat lopen is het erg lastig om dit nog in te halen en het examen met goed gevolg af te leggen.
Ja, je kunt de cursus online doen, dus ook in het buitenland. Ook de examenvoorbereidingsbijeenkomst en het examen zullen online zijn dus je hoeft hiervoor niet naar Amsterdam te komen. Hou wel zelf rekening met een mogelijk tijdsverschil.
Ja, het is dezelfde cursus qua inhoud, niveau van de stof en examen, alleen de vorm is anders. Kies voor de vorm die het beste bij jou past.
De vorm van het onderwijs en de periode waarin het wordt gegeven zijn verschillend, de inhoud en het niveau zijn gelijk.
De e-Wintercursus is een online cursus in februari-maart, die geschikt is voor cursisten die het naast hun studie of werk willen doen; die niet dagelijks naar Amsterdam kunnen komen; die hun uitslag eerder moeten doorgeven dan 1 augustus en die zelfstandig (met begeleiding op afstand) werken aan de stof.
De Zomercursus is een intensieve cursus in juli op het Science Park in Amsterdam, met veel persoonlijke begeleiding in kleinschalige werkgroepen en is geschikt voor cursisten die in de maand juli beschikbaar zijn om colleges te volgen; die het prettig vinden om veel persoonlijke begeleiding te krijgen en die hun uitslag uiterlijk 1 augustus moeten doorgeven.
Als je de eerste twee dagen van de Zomercursus nog herexamens moet doen, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door, zodat wij weten wanneer je start met de cursus. Het is natuurlijk beter om alle dagen aanwezig te zijn, maar twee dagen is nog wel te overzien.
Dit is niet aan te raden aangezien het een intensieve cursus betreft en je dan teveel lesstof mist. Verder is het aan jou om te beoordelen of je de stof voldoende beheerst om zoveel dagen te missen en of je dan aan het examen mee kunt doen.
In dit geval kun je 30 minuten extra tijd krijgen voor het examen. Wij willen dan wel graag een bewijs dat je één van bovenstaande beperkingen hebt.
Je mag geen rekenmachine gebruiken bij het examen. Het examen is zo gemaakt dat je geen rekenmachine nodig hebt.
Bij de wiskunde toelatingsexamens, samengesteld en gewaarborgd door het Korteweg de Vries Instituut voor Wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam, wordt het gebruik van een rekenmachine niet toegestaan.
Het examen richt zich op de algebraïsche vaardigheden van de kandidaat. Hierdoor is het gebruik van een rekenmachine ook niet benodigd.
Aanvullende opmerking met betrekking tot wiskunde A:
Bij de oefenstof van wiskunde A kan het soms voorkomen dat er gewerkt moet worden met (zeer) grote of wat meer ingewikkelde getallen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij sommige opdrachten in het onderwerp rijen en reeksen. Op deze manier is de kandidaat door het oefenen in staat om ingewikkelder getallen te ontbinden in priemfactoren dan op het examen vereist zal worden.
Je krijgt tegelijkertijd met je certificaat twee gewaarmerkte kopieën toegestuurd. Het is verstandig het origineel altijd zelf te houden en een kopie bij je opleiding in te leveren.
DIt kun je via de mail doorgeven aan: wiskundecursussen-science@uva.nl
We bieden de online e-Wintercursus ook in het Engels aan. De informatie over de Engelstalige cursussen kun je hier vinden.
Dit is een examen dat bij de studiecentra van de open universiteit plaatsvindt. Zie https://www.ou.nl/en/voortentamen-wiskunde-t