Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het zwaartepunt van het onderzoeksprogramma Algebra, Meetkunde en Mathematische Fysica van het KdVI ligt in het dynamische gebied van de wiskunde, waar algebra en meetkunde in sterke interactie zijn.
Algebra, Meetkunde en Mathematische Fysica

Programmaleiders

Van links naar rechts: Prof. dr. Jasper Stokman (Lie theorie), Prof. dr. Lenny Taelman (Algebraïsche Meetkunde), Prof. dr. Eric Opdam (Representatie theorie) en Prof. dr. Sergey Shadrin (Wiskundige Fysica). Foto's door (L-R): Dirk Gillissen, Dirk Gillissen, Bob Bronshoff en Jeroen Oerlemans.

Over het programma

De disciplinaire basis van dit programma is breed, waarbij de drie hoofdpijlers grofweg worden gedefinieerd als algebraïsche meetkunde, representatietheorie en wiskundige fysica, en hun interacties. Meer gedetailleerd omvatten de onderzoeksaandachtsgebieden binnen het programma rekenkundige, algebraïsche en niet-commutatieve meetkunde, Lie theorie, algebraïsche groepen, representatietheorie, integreerbare systemen en wiskundige natuurkunde.

Er heerst een zeer goed gemeenschapsgevoel in het programma, wat de vruchtbare wisselwerking tussen de hierboven genoemde onderzoeksfocusgroepen weerspiegelt. De opleiding onderhoudt ook een intensieve samenwerking met de theoretische natuurkunde via gezamenlijke benoemingen en gezamenlijke projecten. Samen met het Institute for Theoretical Physics Amsterdam (ITFA) en het programma Discrete Wiskunde en Quantum Informatie wordt door deze opleiding de hoogwaardige dubbele masteropleiding Wiskunde en Theoretische Natuurkunde onderhouden.

De samenhang en interactie binnen de groep wordt verder gefaciliteerd door de parttime aanstelling van twee gerenommeerde vooraanstaande experts op hun respectievelijke vakgebieden: prof. Reshetikhin heeft een parttime aanstelling als hoogleraar meetkunde en kwantumtheorie, en prof. Dokchitser is bijzonder hoogleraar computeralgebra.

Overzicht van projecten:

 

Programmaleden