Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Analyse is het deel van de wiskunde dat gebruik maakt van bewerkingen waarbij oneindigheid betrokken is, zoals limieten, convergente oneindige reeksen, differentiatie en integratie. Een groot deel van de analyse omvat functies en functieruimten en de studie van oplossingen van vele soorten vergelijkingen waarbij functies betrokken zijn.

Over het programma

Analyse omvat een groot deel van de wiskunde en sluit naadloos aan op andere takken van de wiskunde, zoals de meetkunde en de stochastiek. Het analyseprogramma bij KdVI bestaat uit twee onderzoeksfocusgroepen: Pure Analyse, en Dynamische Systemen en Numerieke Analyse.

De huidige onderzoeksrichtingen in de eerste focusgroep zijn laagdimensionale dynamische systemen, zowel in reële als complexe variabelen, en de nieuwe richting micro-lokale analyse. Deze onderwerpen zijn nauw met elkaar verbonden; het onderzoek wordt gedreven door de snelle ontwikkelingen in het vakgebied. Onderzoek wordt gedreven door nieuwsgierigheid, maar de groepsleden hebben een open oog voor toepassingen in andere takken van de wiskunde en de wetenschappen. Een opmerkelijk voorbeeld is het NWO TOP-1 project van prof.dr.ir. Han Peters en dr. Guus Regts, dat complexe dynamische systemen, grafentheorie en statistische mechanica met elkaar verbindt.

In de tweede focusgroep richt het onderzoek zich op de numerieke oplossing van partiële differentiaalvergelijkingen (PDE's) en op onderwerpen die daarvan zijn afgeleid, zoals numerieke lineaire algebra en inverse problemen. Onderzoek is zowel fundamenteel, bijvoorbeeld gericht op de juistheid en optimaliteit van numerieke methoden, als toepassingsgericht op het gebied van b.v. klimaatmodellen en niet-destructief onderzoek. Prof. Crommelin is bestuurslid van het Dutch Institute for Emergent Phenomena (DIEP), een samenwerking van FNWI instituten IoP, KdVI, ILLC, HIMS en de Amsterdam Institute for Advanced Study (IAS).

Het analyseprogramma is klein, maar analyse is bij veel aspecten van het onderzoek in de andere programma's van cruciaal belang. Door deze gemeenschappelijke onderzoeksbelangen heeft het analyseprogramma nauwe banden met de andere programma's. Verwacht wordt dat de recente aanwerving van Dr. Leo Tzou de wetenschappelijke interactie tussen de twee focusgroepen binnen het programma verder zal verbeteren.

Programmaleden

Prof. dr. Han Peters. Foto: Dirk Gillissen.
Prof. dr. Han Peters (Dynamische systemen). Foto: Dirk Gillissen.
Prof. dr. Rob Stevenson (Numerieke Analyse).
Prof. dr. Rob Stevenson (Numerieke Analyse).

Projecten

  1. Dynamische Systemen. Projectleider: Prof. dr. Han Peters
  2. Numerieke Analyse. Projectleider: Prof. dr. Rob Stevenson

Programmaleden